Vlaggen van de landen in de Europese Unie

Europa stemt in met European Accessibility Act

Belangrijke producten en diensten zoals e-commerce, pinautomaten, (openbaar)vervoerdiensten en moeten vanaf 2025 toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een beperking.

De Europese toegankelijkheidswet (European Accessibility Act, EAA) is goedgekeurd door het Europees Parlement en door de Raad goedgekeurd.

Officieel: Richtlijn (EU) 2019/882 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 betreffende de toegankelijkheidsvoorschriften voor producten en diensten

De lidstaten hebben een paar jaar de tijd om de nieuwe bepalingen in hun nationale wetgeving in te voeren en zes jaar om deze toe te passen. Voor specifieke situaties zijn overgangsperioden opgenomen.. Deze wet heeft tot doel het dagelijks leven van meer dan 80 miljoen gehandicapten en ouderen in Europa te verbeteren en de mogelijkheden voor innovatie te verbeteren.

Toepassingsgebieden

De nieuwe richtlijn stelt eisen om een aantal producten en diensten toegankelijker te maken, zoals:

  • E-books en speciale software;
  • E-commerce diensten;
  • Diensten voor consumentenbankdiensten;
  • Tickets en incheckautomaten;
  • Geldautomaten en andere betaalterminals;
  • Pc’s en besturingssystemen;
  • Smartphones, tablets en tv-apparatuur;
  • Lucht-, bus-, spoor- en watervervoer voor passagiersvervoer, inclusief realtime reisinformatie;

De Europese wet schetst wat toegankelijker moet worden, zonder gedetailleerde technische oplossingen op te leggen, waardoor innovatie mogelijk wordt. Kleine ondernemingen zullen worden vrijgesteld van bepaalde verplichtingen.

De eisen met betrekking tot tot opritten, deuren, openbare toiletten en trappen, zijn momenteel in EU-landen verschillend. Om de gebouwde omgeving geleidelijk toegankelijker te maken voor gehandicapten, worden de lidstaten aangemoedigd om hun behoeften zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

Morten Løkkegaard, die de wetgeving door het Parlement heeft geleid, zei: “Deze langverwachte regels zullen een groot verschil maken, niet alleen voor de miljoenen burgers met een beperking, maar ook voor veel meer mensen, zoals ouderen.”
“Europese bedrijven zullen ook meer kansen krijgen, omdat we overheidsopdrachten in de wet hebben kunnen opnemen en bepalingen kunnen introduceren die kleine ondernemingen kunnen ontlasten. Consumenten met een beperking krijgen nu meer toegang tot de digitale economie en innovatie blijft mogelijk”.

Meer info:
Officiele Nederlandse versie op site van EU
Alle relevante documenten op site van de EU