Handen op een braille leesregel

Digitale Toegankelijkheid

Informatie en diensten die voor iedereen bruikbaar en begrijpelijk zijn lijkt vanzelfsprekend maar is dat niet. Nog te vaak zie je dat technologie niet goed werkt voor gebruikers. Dat moet en kan anders! Het is bovendien een mensenrecht.

Standaarden

Iemand is pas beperkt als de omgeving onvoldoende rekening houdt met die gebruiker. Die gebruiker als uitgangspunt nemen hoeft trouwens niet moeilijk te zijn: veel problemen kunnen al worden voorkomen met het eenvoudig toepassen van webstandaarden.

De business case van digitoegankelijk

Digitale toegankelijkheid is ook commercieel interessant: Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webwinkels. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn. Of omdat ze geen muis kunnen gebruiken. Of omdat ze moeite hebben met ingewikkelde teksten. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Door de vergrijzing wordt deze groepen steeds groter. Voor deze mensen is het belangrijk dat de tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel het toetsenbord. We hebben het over zo’n 25% van de bevolking! Waardevolle potentiële klanten dus om digitoegankelijk voor te zijn, zeker in de huidige 1,5 meter-samenleving.

Verplichting

Voor de Nederlandse overheid is digitale toegankelijkheid inmiddels een verplichting. Voor een groot deel van het bedrijfsleven volgt deze de komende jaren.

Wil je meer informatie over digitoegankelijkheid, of kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het realiseren er van? Neem gerust contact met me op!

Recent

  • Knops beantwoordt Kamervragen
    Staatssecretaris Knops heeft Kamervragen over digitale toegankelijkheid beantwoord. Belangrijke vraag was waarom na twee jaar voorbereidingstijd de toegankelijkheidseisen nog steeds niet volledig worden nageleefd. De staatsecretaris gaf aan dat de meest voorkomende redenen zijn: zijn te weinig kennis beperkt organisatorisch […]
  • Kamervragen naar aanleiding van onderzoek Ron en Jules
    Kamerleden van D66 en PvdA hebben schriftelijke kamervragen gesteld over digitale toegankelijkheid. De belangrijkste vraag was de reden waarom nog veel organisaties geen verklaring hebben. Aanleiding was het onderzoek over de toegankelijkheid van overheidswebsites dat Jules Ernst van 200 OK […]
  • 7000 websites overheid: Slechts 1% aantoonbaar toegankelijk
    Vanaf 23 september 2020 moeten alle Nederlandse overheidsinstanties zich verantwoorden over hun digitale toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dat moet met een toegankelijkheidsverklaring. Samen met Jules Ernst (200 OK) onderzocht ik een groot aantal al gepubliceerde toegankelijkheidsverklaringen. De uitkomsten […]

Meer berichten over toegankelijkheid