Ron Beenen toegankelijkheidsexpert bij NOS Journaal

Kamervragen naar aanleiding van onderzoek Ron en Jules

Kamerleden van D66 en PvdA hebben schriftelijke kamervragen gesteld over digitale toegankelijkheid. De belangrijkste vraag was de reden waarom nog veel organisaties geen verklaring hebben. Aanleiding was het onderzoek over de toegankelijkheid van overheidswebsites dat Jules Ernst van 200 OK en ik op 23 september presenteerden.

De leden Kerstens en Kuiken (beiden PvdA) hebben vragen gesteld aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vera Bergkamp (D66) heeft vragen gesteld aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Raymond Knops.

Er is onder meer gevraagd hoe het kan dat een groot aantal overheidsorganisaties nog geen verklaring heeft. Ook is gevraagd hoe lang gaat het duren voordat men ‘handhavend’ zal optreden tegen gemeenten die niet bereid zijn dit probleem te verhelpen en welke middelen er beschikbaar zijn om dit te doen.

De parlementariers hebben ook gevraagd of onze aanbevelingen overgenomen gaan worden. Wij pleiten onder meer voor specifieke opleiding, bewustzijn over verantwoordelijkheid, goede afspraken met leveranciers, communicatie en bewustwording en het centraal stellen van de gebruiker.

Mede omdat bleek dat de website van de politie nog niet aan de eisen voldeed is ook geïnformeerd of er een lijst bestaat van cruciale websites zodat deze sites spoedig verbeterd kunnen worden.

Zie ook: