Skip to content →

Favela’s van Rio de Janeiro

Nanko van Buuren van de stichting IBISS nam me afgelopen week mee op een indrukwekkende rondrit door diverse favela’s, zowel door favela’s die gepacificeerd zijn (leger en politie hebben de sloppenwijk schoongeveegd en zijn nadrukkelijk aanwezig), als die waar de drugsbazen nog heer en meester zijn.

We spraken er met Jongens als Ió die er ondanks zijn jonge leeftijd al een heel bestaan als ‘soldado’ op heeft zitten. Zijn beide ouders zijn overleden door politiekogels. Hij zit inmiddels in het IBISS programma Soldados Nunca Mais dat sinds 1987 tegen sociale uitsluiting strijdt en jonge mensen een bestaan buiten de drugswereld probeert te geven. Sommige kinderen worden al op hun 8e jaar ingezet. Het is voor jonge mensen zonder toekomst soms lastig weerstand bieden aan de verleidingen die het bestaan binnen de drugswereld biedt: jongens van amper 18 jaar verdienen soms een veelvoud (duizenden Euro’s) van een normaal salaris.

Ik ben in contact gekomen met Nanko via de Nederlandse band Mrs Smit en de Boys from Brasil waarvoor ik recent een korte video heb gemaakt. Deze band wil komende zomer een deel van hun CD opnemen in in een favela in Rio de Janeiro, Brazilië. Hiervoor zijn ze een crowdfunding project op voordekunst.nl gestart.

 Leven in een favela in Rio de Janeiro
(update: zie ook mijn nieuwe post over de favela's in Rio)

Published in nieuws reportage