Skip to content →

Favela’s in Rio – deel 2

Eind juli was ik een week lang samen met Eric van Nieuwland voor ons bedrijf Dironec Media in de prachtige stad Rio de Janeiro. We hebben daar filmopnames gemaakt van een jonge Nederlandse band. Op de agenda stond ook een bezoek aan een aantal favela’s. Daar heb ik niet alleen gefilmd maar ook een tweede fotoreportage gemaakt van vooral jonge kinderen.

Ik was in het voorjaar al in Rio de Janeiro en ik sprak toen al met Nanko van Buren van de stichting IBISS. Nanko nam me toen ook al mee de favela’s in. Zie mijn eerdere post over diverse favela’s in Rio de Janeiro. Het bezoek was opnieuw indrukwekkend. Complexo Alemão is inmiddels ook gepacificeerd. De onrust was wel voelbaar; twee dagen eerder was er nog een politievrouw doodgeschoten. Ik had wel ‘t gevoel dat de politie minder nadrukkelijk en zichtbaar op straat aanwezig was. In de favela’s valt natuurlijk vooral de armoede op. De ‘straten’ tussen de huizen zijn smal en stoffig. Privacy is er ver te zoeken: door de dunne muurtjes, van karton of rode baksteen, zie je vaak direct een ruimte die als gemeenschappelijke kamer en keuken dient.

Kinderen tot een jaar of 5-6 lijken nog niet onder armoede te lijden. Maar op die leeftijd lijken de kinderen een blik in hun ogen te hebben waar al een deel van de onschuld uit verdwenen is. Alle kinderen willen cool op de foto met een aantal uitgestoken vingers. Sommige van de jongsten worden door hun moeder gecorrigeerd: amper 6 jaar oud doen ze met hun duim en wijsvinger een pistool na. Niet gewoon soldaatje spelen zoals kinderen in Nederland dat doen, maar omdat de wapens echt deel uitmaken van hun samenleving en ze dat stoer vinden.

Jonge kapper in Terra Encantada, Rio de Janeiro © Ron Beenen

Published in reportage