Skip to content →

Carnaval in Salvador – Brazilie

Carnaval in de miljoenenstad Salvador de Bahia in het noordoosten van Brazilie is waarschijnlijk het grootste feest van de wereld. Van donderdag tot woensdag elke dag van ‘s middags tot diep in de nacht rijden zo’n 300 tot rijdende podia omgebouwde trucks, zogenaamde Trio Eletrico’s, door de stad. Op elke trio rijden de meest populaire bands van Brazilie over 2 parcours van zo’n 5 kilometer door de stad. Met elke truck loopt een feestende massa mee van vaak een paar duizend mensen. Deze stad stopt letterlijk een kleine week met werken om zich over te geven aan een volksfeest met zo’n 4 miljoen mensen. Behalve dan de 100.000 mensen van de organisatie die deze week mogelijk maken.

Filhos de Gandhi - Carnaval Salvador de Bahia, Brazilie

Ontkomen aan dit feest kan alleen door letterlijk de stad uit te vluchten, al was het maar door de muur van geluid die elke wagen produceert. De geluidskwaliteit is trouwens verbazend goed maar ondragelijk hard als je er vlak bij loopt. De bassen zijn op grote afstand al te voelen. De muziek is overal: het wordt met zenders vanaf de truck ook naar de eigen geluidsinstallaties van de zogenaamde camarotes doorgestuurd. Camarotes zijn clubs/vip plekken waar je op uitnodiging of tegen betaling vanaf een mooie plek de voorbij trekkende trucks kunt zien. Veel artiesten hebben hun eigen camarote: als ze een avond niet spelen op hun eigen truck zingen ze bijvoorbeeld een duet vanaf hun camarote met de voorbijtrekkende artiesten.

Rond de truck is een gebied afgeschermd met een touw, dit is de zogenaamde bloco. Als je een speciaal shirt koopt (Abadá) kun je binnen de veilige zone van het touw feesten. Bij de populaire bands kunnen de kosten oplopen tot wel R$ 800, zo’n 350 Euro. Buiten het koord (pipoca oftewel popcorn) is de kans op duw-en trekwerk een stuk groter. Feesten in een bloco is lang niet voor alle Brazilianen weggelegd. Daarom zie je in veel bloco’s een select gezelschap van Brazilianen en binnen- en buitenlandse toeristen; zeker geen doorsnede van de bevolking van Salvador. De mensen aan ‘t touw, de cordeiros, verdienen amper 20 Euro op een dag. Inmiddels worden wel oordoppen en handschoenen beschikbaar gesteld maar zelfs dat was in het verleden niet vanzelfsprekend.

Een deel van de foto’s zijn gemaakt bij een camarote op uitnodiging van Carlos Pitta en op de trio van André Lellis.

Published in muziek nieuws reportage